Dachakultur og masseovnsmad

Jeg var engang den meget lykkelige ejer af en Dacha med en masseovn. Da vi først lærte at bruge den lavede vi de herligste retter. De første 10-15 gange endte det hele som fuldstændigt uspiseligt kul, for jeg var utålmodig og gik i gang mens ovnen var for varm.

Ovnen havde 2 funktioner. Den skulle dels varme bjælkehuset på 180 kvm op. Det tog 24 timer i almindeligt russisk vintervejr, hvor temperaturen var på minus 15-20 grader. Jeg kørte så frem og tilbage mellem vores lejlighed og Dachaen og hældte brænde ind i ovne, åh hvor jeg elskede det. I den del af processen blev ovnen meget meget varm (I kan nok godt fornemme at jeg ingen anelse har om den præcise temperatur, H.C. Andersen ville have kaldt den gloende varm). Når hytten så var varmet op til en rimelig temperatur, holdt jeg igen med fyreriet og langsomt sænkede temperaturen sig inden i ovnen. Alt for langsomt for min smag, og som sagt endte de første 10-15 gange med brændt mad og potter der på det nærmeste var asfalterede indvendigt. Så weekend efter weekend måtte jeg smøge skåneærmerne op og skure potter.

dacha 18Dette er mit første forsøg på at bage boller i vores masseovn. Brændt skorpe med rå dej inden i. Tror aldrig det rigtigt bliver en klassiker

 

Men vi lærte efterhånden at vente til temperaturen var faldet ned på et rimeligt niveau, og dette her var vores ynglings ret:

Pottemad til 2:

1 kg kartofler de svinder en del

3 løg

300 g. kød i mellemstore tern. Okse-kalv-lam-svin brug hvad du har

2 Laurbærblade

Salt

Peber (masser)

Lægges lagvist i en meget ildfast potte. Vi brugte jernpotter der var lavet til formålet. Husk at krydre. Er kødet meget magert så tilsæt olie. Sættes i ovnen i 1½ time indtil alt er mørt og varmt.

Min mand insisterede på at hæle ketchup og hp sauce over, det er noget med hans barndom. Den rest der bliver til overs spises dagen efter med spejlæg, og så kan alle Michelin kokkehuerne godt gå hjem og lægge sig.

Når vi skulle lave russisk mad foregik det efter andre opskrifter, og masseovnen er på mange måder omdrejningspunktet i det gamle Russiske køkken. Alle de træhuse der står overalt ude på landet har en masseovn som center, og jeg beder til at de nye generationer ikke river dem ned fordi de ønsker at lægge afstand til tidligere tiders fattigdom. De vil fortryde det bittert.

Svampe julienne

Når man siger julienne tænker man fransk køkken, og kokkeelever der står med tungen i mundvigen for at skærer grøntsager i HELT lige og meget tynde strimler. Glem det. Svampe Julienne er i Rusland en populær forret, med et meget højt kalorieindhold. Den smager bedst i små portioner.

Retten er en af de mange måder man bruger vilde svampe på i det russiske køkken

I Rusland kan man købe små ildfaste skåle i metal eller ler beregnet til formålet, men små cremebrule kokotter kan også bruges.

Indgredienser:

250 g svampe. Så vilde som mulige. Champion kan bruges hvis der ikke er andre muligheder

1 lille løg

25 g smør

1 spk. mel

200 g smetana (Cremefraice gerne i en fed udgave)

Salt, peber, muskatnød

Revet Cheddar til gratinering

Tænd ovnen på 200 grader

Varm smetanaen (Creme fraichen) op til næsten kogepunktet, og sæt gryden lunt. Tag en ny gryde og kom melet i. Varm melet til det dufter nøddeagtigt, det er vigtigt at du hele tiden rører i gryden. Rør det varme mel og smetanaen sammen. Melet jævner og giver smag til retten. Smag til med salt peber og muskatnød

Hak svampe og løg og sauter dem i smørret til de tager farve. Afgiver svampene for meget væske hældes det fra.

Bland svampe blanding og i smetanaen og hæld blandningen op i små skåle. Drys med revet ost og kom retten i en varm ovn i cirka 15 minutter. 25 minutter hvis du vælger at bruge en enkelt stor skål til hele blandning.

Severes rygende varme og spises i små mundfulde med teske.

dacha 16

 

 

 

 

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s